Niebo w gębie, Pad Thai na talerzu

Mówi się o nim „klasyczna rewelacja”. My podpisujemy się pod tym rękami i nogami oraz potwierdzamy – dobrze przygotowany Pad Thai to prawdziwe niebo w gębie! Wojtek zakochał się w nim podczas swojego pierwszego pobytu w Tajlandii, a kiedy w końcu pojechaliśmy tam wspólnie o niczym innym nie gadał… no, może poza samochodami, ale to temat na osobny wpis. Tą miłością do Pad Thaia zaraził także mnie i tak staliśmy się jego zagorzałymi fanami. Jesteśmy straceni:)

Gdzie mój Pad Thai?

Po wylądowaniu na lotnisku w Chiang Mai wiedziałam już, czego Wojtek spróbuje wieczorem. W tłocznych uliczkach miasta znaleźliśmy więc mały uliczny bar i tak na talerzu wylądował nasz pierwszy Pad Thai. Po kilku kęsach Wojtek jednak stwierdził, że to nie to, bo Pad Thai najlepiej smakuje w Bangkoku. Nie pozostało więc nam nic innego, jak odwiedzić stolicę kraju.

Trochę się bałam, że z tym nieszczęsnym Pad Thaiem będzie tak samo, jak z opowiadaniami Wojtka o wspaniałościach Bangkoku i wszystko skończy się rozczarowaniem. Tym razem jednak Wojtek miał rację i chwała mu za to. Pad Thai w okolicach Khao San był fenomenalny.

Pad Thai – cóż to takiego

Pad Thai to klasyczne i najbardziej popularne danie tajskie, dostępne na każdym kroku. Ściślej mówiąc jest to potrawa składająca się ze smażonego ryżowego makaronu, sosu rybnego, pulpy tamaryndowca, który nadaje jej kwaskowatości, kiełków fasoli mung i odrobiny chilli. Dobry Pad Thai powinien być jednocześnie słodki, lekko kwaskowy, ostry i słonawy – nie jest to więc taka łatwa sprawa.

W różnych knajpkach możemy dostać Pad Thaia z innymi dodatkami. Najpopularniejsza wersja to vege, z kawałkami kurczaka, wieprzowiny, tofu albo krewetkami. Każdy też może sobie doprawić danie według uznania – można dodać trochę zgniecionych orzeszków arachidowych lub nerkowca, suszonego chilli albo maleńkich krewetek o słonym smaku używanych jak przyprawa. Zresztą, zobaczcie sami:

Słynny Pad Thai w wersji full wypas w Bangkoku
Słynny Pad Thai w wersji full wypas w Bangkoku

Król Pad Thaia z Khao San

Przez kilka dni naszego stacjonowania w stolicy Tajlandii stołowaliśmy się wieczorami przede wszystkim u jednego pana, który swoją uliczną kuchnię rozkładał praktycznie naprzeciw Khao San Road w Bangkoku, a dokładniej na Rambuttri. To był strzał w dziesiątkę! Pad Thaia przygotowywał szybciej, niż ja kroję pomidora, zawsze miał całe tłumy klientów, a smak jego potraw po prostu zniewalał. Jeśli kiedykolwiek będziecie w Bangkoku – gorąco polecamy (a komentarze pod naszą rekomendacją restauracji na Koh Phangan potwierdzają, że znamy się na dobrym jedzeniu). Na pewno się nie zawiedziecie.

Szukajcie tego pana - jego Pad Thaie są rewelacyjne!
Szanujcie tego pana – jego Pad Thaie są rewelacyjne!

Nie dość, że swoją fenomenalną potrawę dostaniecie w kilka chwil, będziecie mogli przyprawić ją ciekawymi dodatkami, których u nich nie brakuje, to wydacie niewiele. Pad Thai w wersji wegetariańskiej kosztuje ok. 4-5 zł, nieco więcej z kurczakiem czy wołowiną, a – naszym zdaniem najsmaczniejszy – z wielkimi krewetkami około 7zł.

Mobilny bar :) Street food w Tajlandii rządzi!
Mobilny bar :) Street food w Tajlandii rządzi!

A czy ktoś z Was próbował Pad Thaia? Jak wrażenia?

Przeczytaj też:

Dodaj komentarz